"Hiányzó NTLDR" hiba elhárítása Windows XP alatt

Sajnos Windows XP operációs rendszernél gyakran beleütközhetünk ebbe a hibába, ugyanis az NTLDR (NT LoaDeR), a fő rendszertöltő rekord/szektor igen sérülékeny pont.

Emiatt a Windows XP töltőképernyő helyett az alábbi hibaüzenet fogad minket:

Hiányzó NTLDR
Újraindítás: CTRL+ALT+DEL

Így, mivel a fő rendszertöltő rekord vagy szektor (NTLDR) igen sérülékeny pontja a Windows XP-nek, ezért biztosítani kell a rendszeres töredezettségmentesítést. Ellenkező esetben a fenti hibaüzenet jelenik meg induláskor. De enélkül is megadhatja magát az NTLDR, pl. ha töröljük a fájlt.

Viszont térjünk a lényegre, ugyanis ezt a hibát nagyon egyszerűen kiküszöbölni a Microsoft Windows helyreállítási konzollal, amit 2 módszerrel érhetünk el.

1. módszer: Ha már a Windows XP telepítésekor utólag a Telepítő CD-ROM lemezről telepítettük a Helyreállítási konzolt a PC-re/laptopra.
A Helyreállítási konzol telepítéséről bővebb információt ITT találhatunk

Amikor megjelenik a rendszerválasztó menü (lásd alább), vigyük a kiválasztó kurzort a Microsoft Windows XP helyreállítási konzol lehetőségre és üssünk Entert!
A nyíllal jelölt lehetőséget válasszuk ki!
2. módszer: A Microsoft Windows XP helyreállítási konzol futtatása a Microsoft Windows XP Telepítő CD-ROM lemezről.

A PC/laptop bekapcsolásakor lépjünk be a BIOS-ba (F1/F2/ F10 vagy DEL billentyű bekapcsoláskori folyamatos nyomkodása). Állítsuk be az indulási sorrendet (Boot/Boot Order vagy Startup Sequence) úgy, hogy a CD/DVD-ROM Drive legyen az elsődleges, majd tegyük be a CD/DVD meghajtóba a Windows XP telepítőlemezt!
A "CD-ROM-ról való indításhoz nyomjon meg egy gombot..." üzenet megjelenésekor nyomjunk meg egy tetszőleges billentyűt, majd ha a Telepítő felismerte a PC-ben/laptopban fellelhető hardverelemeket, az üdvözlőképernyő megjelenése után az Enter (telepítés) helyett nyomjuk meg a J gombot!
Ha az üdvözlőképernyő megjelenik, nyomjuk meg a J billentyűt!
Ha betöltődik a helyreállítási konzol, válasszuk ki a megfelelő operációs rendszert, majd adjuk meg a rendszergazda fiók jelszavát! Amennyiben nincs jelszó, Enterrel lépjünk tovább!

Ezután adjuk ki az alább olvasható vastag dőlt betűkkel szedett (!) parancso(ka)t (a meghajtóbetűjel helyére a Windows merevlemezének meghajtóbetűjele, valamint minden sort Enterrel hagyjunk jóvá):

CD meghajtóbetűjel:\
DEL C:\ntldr
DEL C:\NTDETECT.COM
COPY D:\i386\ntldr C:\
COPY D:\i386\NTDETECT.COM C:\
FIXMBR (a megjelenő bizt. kérdésre nyomjunk I billentyűt, majd Entert!)
FIXBOOT (ismét I billentyű, majd Enter!)
CHKDSK /B /C /F /P /R /X

Ha a lemezellenőrzés befejeződött, gépeljük be a kilépéshez az EXIT parancsot!

Remélem, ismét tudtam segíteni a Windows XP-s felhasználóknak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan kapcsoljuk ki az UAC-t?

A Windows XP helyreállítási konzolban használható parancsok